Martina Cvetković iz Balmarisa pobjednica drugog izdanja natjecanja Ideje iz Europe

Martina Cvetković iz Balmarisa pobjednica drugog izdanja natjecanja Ideje iz Europe

Martina Cvetković iz tvrtke Balmaris pobjednica je drugog izdanja natjecanja Ideje iz Europe, održanog u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, čime je ostvarila plasman na polufinalno natjecanje koje se u studenom održava u estonskom Tallinu. 

Martina Cvetković je izvršna direktorica i osnivačica Balmarisa, tvrtke koja razvija inovativnu, ekološki prihvatljivu tehnologiju za obradu balastnih voda na brodovima te drugih tekućina. 

Proizvod još nije na tržištu, ali razvijen je prototip koji je u fazi komercijalizacije.

Trenutno imamo funkcionalni prototip. Razvili smo novu tehnologiju, dobili hrvatski patent i sad smo u fazi dobivanja međunarodnog, napominje Cvetković.

Dodaje kako se učinkovitost nove tehnologije u laboratoriju pokazala stopostotnom.

Natjecanje Ideje iz Europe pokrenula je nizozemska vlada 2015. godine, a svaka država – članica Europske unije provodi nacionalnu selekciju putem koje se odabire jedan poduzetnik s idejom za koju se smatra da zaslužuje biti pozvana i predstavljena svijetu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako je cilj natjecanja pronaći inovativne ideje koje, tržišno gledano, mogu biti globalno prisutne i korisne za šire građanstvo kao i one koje imaju utjecaj i značaj na šire društvene događaje.

Za razliku od prvog hrvatskog izdanja na kojem je sudjelovalo oko 15 natjecatelja, ove godine bilo je znatno više prijava, 46, a odabrano je 15 najboljih poduzetničkih ideja koje su se u ponedjeljak predstavile javnosti. 

Odluku o pobjedniku donio je žiri kojeg su činili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a te nominirani predstavnici partnerskih organizacija.

Martina Cvetković plasirala se u polufinale koje će se u studenom održati u glavnom gradu Estonije Tallinu, gdje će se pobjednici nacionalnih natjecanja nadmetati za mjesto u finalu, koje se u ožujku iduće godine održava u nizozemskom Den Haagu. 

 

Izvor : http://novo.hr/martina-cvetkovic-iz-balmarisa-pobjednica-drugog-izdanja-natjecanja-ideje-iz-europe/