Mladim inovatorima milijun kuna za razvoj poslovnih ideja koje obećavaju

Mladim inovatorima milijun kuna za razvoj poslovnih ideja koje obećavaju

Otvoreni smo startupima, inovacijama i svim kvalitetnim poslovnim idejama. U 2014. je segment malog poduzetništva Zagrebačke banke otvorio čak 6000 novih računa, od čega su 80 posto startupovi. U poduzetništvu je hrvatska sadašnjost, ali i bolja budućnost – istaknuo je predsjednik uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić povodom dodjele nagrada pobjednicima natječaja Moj Zaba start za najbolje poduzetničke ideje. Deset projekata dobilo je od Zabe ukupno milijun kuna kroz 12 potpora od čega ih je devet izabrala stručna komisija, a tri su prikupile najviše glasova javnosti preko internetskog izjašnjavanja. U prilog tome da je u godinu dana prilično ojačao poduzetnički duh govori činjenica da je lani stiglo 420 prijava, dok ih je ove godine pristiglo 600 iz raznih djelatnosti: dizajna, kulture, IT-ja, tehnologije, zaštite okoliša, prijevoza, proizvodnje… Natječaj je strukturiran u tri kategorije. U segmentu Moja prilika po 100 tisuća kuna odlukom stručne komisije dobili su nogar za bicikl s pumpom, samoljepljiva tkanina Gearskin i web aplikacija Rentlio, a Rentlio je osvojio i nagradu javnosti od 33 tisuće kuna. Dobitnici 100 tisuća kuna u “zelenoj zoni” su projekti iCat – katamaransko povezivanje otoka, organska olovka Fabula i sustav za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju balastnih voda i drugih tekućina na brodovima, dok je ideja katamaranskog prijevoza nagrađena i kao najbolji projekt po mišljenju javnosti. U natječaju Moja kreativna crta dobitnici su Boya pastele za crtanje koje ne ostavljaju tragove po rukama, multiartistički projekt FreeDA; predstava, izložba i dokumentarni film čija je nositeljica glumica Nera Stipičević te Pametnica – radni materijali za rano poticanje intelektualnog razvoja, dok je internetski portal o vizualnim umjetnostima iVizkultura.hr dobitnik nagrade javnosti.

Sustav za pročišćavanje balastnih voda

Kroz četiri godine doktorskog studija Zaštite okoliša u Ljubljani Martina Cvetković razvijala je ideju pročistača balastnih i otpadnih voda s brodova koji ne koristi kemikalije i nije opasan za posadu i okoliš. – Pročistač kombinira fizikalne i mehaničke procese. Kroz godinu ili dvije, prema najavama Međunarodne pomorske organizacije, na snagu će stupiti regulativa koja nalaže da svi brodovi koji koriste balastne vode, moraju imati pročistač – pojašnjava mlada znanstvenica koja je u rodnoj Rijeci završila Pomorski fakultet. Projekt joj je u fazi komercijalizacije, predinkubacije u Znanstveno-tehnološkom parku u Rijeci. U razvoju ideje pomogao je i tim s fakulteta u Ljubljani, no ideja je – samo njezina. Nakon primjene, voda koju je brod usisao, primjerice u Indijskom oceanu, više neće biti ispuštana s tvarima i organizmima neprirodnim za Jadran.

Izvor : https://www.vecernji.hr/lifestyle/mladim-inovatorima-milijun-kuna-za-razvoj-poslovnih-ideja-koje-obecavaju-997276