Najbolju hrvatsku “Ideju iz Europe” osmislila riječanka Martina Cvetković!

Najbolju hrvatsku “Ideju iz Europe” osmislila riječanka Martina Cvetković!

Nacionalno natjecanje u sklopu projekta „Ideje iz Europe“ rezultiralo je pobjedom mlade znanstvenice Martine Cvetković iz tvrtke Balmaris.

Projekt „Ideje iz Europe“ pokrenut je 2015. godine od strane nizozemske vlade prema čijoj bi zamisli svaka zemlja – članica Europske unije provela prvo nacionalnu selekciju kojom bi se odabrao poduzetnik s idejom za koju se smatra da zaslužuje biti pozvana i predstavljena svijetu, a potom bi se ta ideja predstavila na polufinalnom natjecanju u Tallinnu, a nakon toga na finalnom u Den Haagu. Među 46 prijavljenih projekata u predselekciji je izabrano njih 15, dok ih je u borbi za 1. mjesto sudjelovalo 11.

hamag-bicr1o

Zadovoljivši glavni kriterij natjecanja, odnosno prevladavanje globalnih izazova koristeći rješenja koja imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj, Martina Cvetković je ostvarila plasman na polufinalno natjecanje koje će se u studenom održati u Estoniji. Kao izvršna direktorica i osnivačica Balmarisa, tvrtke koja razvija inovativnu i ekološki prihvatljivu tehnologiju za obradu balastnih voda na brodovima te drugih tekućina, Cvetković je sa svojim timom razvila novu tehnologiju za koju su dobili hrvatski patent i trenutno su u fazi dobivanja međunarodnog.

Projekt poduzeća Balmaris, vlasnice Martine Cvetković, odnosi se na inovativnu, eco-friendly tehnologiju za obradu balastnih voda na brodovima ali i drugih tekućina poput otpadnih voda, bazenskih voda, tekućina u prehrambenoj industriji, te mnogih drugih tekućina koje je potrebno pročistiti ili dezinficirati. Tehnologija je nedavno pridobila hrvatski patent, u postupku je pridobivanja i međunarodne patentne zaštite. Glavna prednost u odnosu na slične tehnologije je da u svom radu ne koristi kemikalije koje su često štetne za osobe koje rukuju njome ili se nalaze u njezinoj neposrednoj blizini, ali isto tako i za okoliš.

Martina Cvetković je 2016. doktorirala na interdisciplinarnom doktorskom studiju Zaštite okoliša u Ljubljani.

Za navedeni je projekt Martina nedavno osvojila prvo mjesto na natjecanju Power up! u organizaciji Inno Energya, čime se plasirala u finale ovog međunarodnog natjecanja, te je u studenom čeka put u Budimpeštu, a ovog je tjedna osvojila i nagradu za najbolju ideju Hrvatske u natjecanju „Ideje iz Europe“, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), čime se pak plasirala za odlazak u polufinale u Estoniju (Tallinn) gdje će se sa predstavnicima svih zemalja EU boriti za odlazak u finale koje će se održati u Nizozemskoj. No ovo nije prvi puta da je Martina osvojila nagrade za svoj projekt. Naime, još za vrijeme njezinog studija na Sveučilištu u Ljubljani, 2015. godine, osvojila je glavnu nagradu na natječaju Zagrebačke banke i partnera, te prvu nagradu za najbolju inovaciju u Primorsko-goranskoj županiji, što su ujedno bili i prvi koraci kojima je Martina krenula iz sfere znanosti na put ka poduzetništvu.

Uz znanost i poduzetništvo, Martina se još od srednjoškolskih dana bavi i novinarstvom. Suradnica je i na portalu Teklić gdje uređuje rubriku „Okoliš“.

Izvor : https://www.teklic.hr/aktualno/aktualno-hrvatska/najbolju-hrvatsku-ideju-iz-europe-osmislila-rijecanka-martina-cvetkovic/