Pobjednica nacionalnog natjecanja „Ideje iz Europe“: Martina Cvetković iz Balmarisa predstavljat će RH na polufinalu u Tallinu

Pobjednica nacionalnog natjecanja „Ideje iz Europe“: Martina Cvetković iz Balmarisa predstavljat će RH na polufinalu u Tallinu

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nacionalni koordinator, održalo je 16. listopada 2017. godine u hotelu Sheraton u Zagrebu nacionalno natjecanje „Ideje iz Europe“ („IDEAS FROM EUROPE“). Tom prilikom, proglašen je pobjednik, odnosno hrvatski predstavnik za polufinalno natjecanje „Ideje iz Europe“ koje će se održati u studenom, u Tallinu (Estonija). Također, odabrano je i deset poduzetnika čije će ideje biti predstavljene na digitalnoj platformi koja će omogućiti predstavljanje istih potencijalnim ulagačima i ostalim zainteresiranima, kao što su predstavnici poslovnog sektora ili ostali zainteresirani za razvoj i skaliranje projekta. Sukoordinator ovog natjecanja je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG- BICRO.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić podsjetivši na važnost ovog natjecanja koje je pokrenuto 2015. godine na inicijativu Kraljevine Nizozemske.

„Mi smo i prije dvije godine bili pokretač ovog natjecanja u Republici Hrvatskoj. Tad je bilo petnaestak prijava, a ove godine ih je bilo čak tri puta više. Izuzetno nas veseli taj odaziv“, istaknuo je državni tajnik Antonić.

Na ovogodišnji javni poziv stiglo je 46 prijava. U procesu kvalifikacijskog odabira odabrano je 15 najboljih ideja koje su predstavljene na današnjem natjecanju.

„Smisao tih projekata, tih inovacija, jest da daju jedan širi doprinos društvu, budu na korist građanima te imaju utjecaj na globalno tržište. Odnosno, da se mogu pojaviti na globalnom tržištu i biti prepoznati u svijetu za ispunjavanje općih potreba građana“, rekao je državni tajnik.

Na upite novinara o stanju hrvatskog IT sektora te odljevu IT projekata i stručnjaka izvan Republike Hrvatske, državni tajnik Mario Antonić kazao je kako su tvrtke iz ovog sektora odlazile u inozemstvo, ponajprije u London, zbog tamošnje bolje IT infrastrukture i tržišta kapitala te veće prisutnosti globalnih investitora nego što je slučaj u Republici Hrvatskoj, pritom naglasivši kako Vlada RH poduzima mjere za daljnji napredak IT sektora.

„Činjenica je da je naše IT tržište vrlo propulzivno, da raste iz godine u godinu i to sa dvoznamenkastom stopom rasta. Činjenica je i da Vlada Republike Hrvatske kroz nadležna ministarstva donosi izmjene u Zakonu o poticanju ulaganja gdje dajemo određene bonitete i poticaje za investicije u IT sektor. Sigurni smo da ćemo takvim pristupom i na takav način te kroz korištenje dodatnih strukturnih fondova, omogućiti daljnje jačanje ovog sektora, kao i brojnih drugih sektora u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Nakon predstavljanja svih projekata i ocjenjivanja, kao pobjednica proglašena je Martina Cvetković za projekt poduzeća Balmaris „Inovativna, eco-friendly tehnologija za obradu balastnih voda na brodovima i drugih tekućina“. Kao izvršna direktorica i osnivačica Balmarisa, poduzeća koje razvija inovativnu i ekološki prihvatljivu tehnologiju za obradu balastnih voda na brodovima te drugih tekućina, Martina Cvetković sa svojim je timom razvila novu tehnologiju za koju su dobili hrvatski patent i trenutno su u fazi dobivanja međunarodnog patenta.

Na javnom predstavljanju bili su sljedeći projekti: Agro Cloud, FREEWA projekt, Identifikacijska ekološka vrećica – VELEBIT, Inovativna eco-friendly tehnologija za obradu balastnih voda na brodovima i drugih tekućina, Juvo – Home Friend, Olive Manager, Parklio, Reuse not only use, SHIP IT LAB, UMO globalna neurofeedback platforma i Waste is the best.

Žiri su činili po jedan predstavnik MInistarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a, Poduzetničkog inkubatora BIOS iz Osijeka, Razvojn agencija grada Dubrovnika DURA, Inovativnog Zadara i Koprivničkog poduzetnika. Glavni kriterij natjecanja bio je rješavanje društvenih izazova koristeći rješenja koja imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj.
Podsjetimo, natjecanje „Ideje iz Europe“ je svjetska platforma koja nudi poduzetnicima izuzetnu priliku za promidžbu i vidljivost njihovih ideja. Cilj nacionalnog natjecanja je uključiti poduzetnike s područja čitave Republike Hrvatske, zbog čega je od velikog značaja suradnja s poduzetničkim potpornim institucijama.  Natjecanje je inicijalno započeto pod nazivom „TEDx Binnenhof Made in Europe“. Zbog velikog interesa i uspjeha koje je polučilo prvo natjecanje, Europska komisija je promijenila naziv u „Ideje iz Europe“ te će i dalje davati snažnu podršku natjecanju. Ovo natjecanje je inicijativa javno-privatnog partnerstva s misijom odabira, predstavljanja i širenja europskih „ideja vrijednih za realizaciju“, naročito inovativnih rješenja koja nastoje odgovoriti na globalne izazove kao što su zagađenje, zdravstvo, gubitak biološke raznolikosti, klimatske promjena i nestašice prirodnih resursa, hrana i energija.

Finalno natjecanje održat će se u ožujku 2018. godine u Den Haagu (Nizozemska), a finalisti će prezentirati svoje ideje predstavnicima gospodarstva, investitora i institucija s područja cijele Europe.

Izvor : https://www.mingo.hr/page/pobjednica-nacionalnog-natjecanja-ideje-iz-europe-marina-cvetkovic-iz-belmarisa-predstavljat-ce-rh-na-polufinalu-u-tallinu