Riječka doktorantica osmislila sustav ekološkog pročišćavanja balastnih voda

Riječka doktorantica osmislila sustav ekološkog pročišćavanja balastnih voda

RIJEKA » Doktorantica interdisciplinarnog studija ekologije Sveučilišta u Ljubljani Martina Cvetković jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrade natječaja Zagrebačke banke »Moj Zaba start«, a financijska potpora u iznosu od sto tisuća kuna pripala joj je za projekt koji se odnosi na razvoj, konstrukciju i tržišni plasman inovativnog sustava za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju voda.

Riječ je o sustavu za obradu balastnih voda na brodovima, no sustav, kaže Cvetković, ima i širu primjenu, jer može se koristiti i za dezinfekciju te sterilizaciju drugih tekućina i uništavanje mikroorganizama. Pojašnjavajući kako se radi o poslovnoj ideji koja je nastala upravo za potrebe njenog poslijediplomskog studija, Cvetković ističe da je na tom jedinstvenom sustavu radila tri i pol godine, a sve je krenulo sa željom povezivanja pomorstva i ekologije.

– Uz pomoć mentora konstruirala sam i razvila pilotni sustav čiji se rad temelji isključivo na primjeni kombinacije mehaničkih i fizikalnih metoda obrade, bez dodavanja kemikalija. Obrađena voda je laboratorijski analizirana, gdje je utvrđeno da su svi prisutni organizmi nakon obrade uređajem uspješno uništeni, čime je dokazana radna učinkovitost tehnologije i pomak u razvoju sustava za obradu balastnih voda. Naime, u svijetu postoji puno sustava za pročišćavanje balastnih voda, ali većina njih koristi kemikalije, navodi Cvetković.

Njen sustav specifičan je upravo po tome što se rad temelji isključivo na mehaničkim postupcima, bez primjene dodatnih kemikalija, a postiže se jednak ili viši radni učinak u odnosu na slične sustave koji u svom radu primjenjuju kemikalije. Primjena sustava s kemikalijama može se negativno odraziti na živi svijet u moru te izravno ugroziti zdravlje posade brodova. Pored toga riječ je o sustavu koji je cjenovno konkurentan, ima dugi životni vijek, odnosno malu mogućnost kvara, ali ima i modularni koncept, što mu omogućava prilagodbu raspoloživom prostoru na brodu te niske energetske gubitke i znatno manju buku u odnosu na postojeće sustave.

Izvor : http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Rijecka-doktorantica-osmislila-sustav-ekoloskog-prociscavanja-balastnih-voda